Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Metoder for måling av støy i arbeidsmiljø

Måling av støy på arbeidsplassen er aktuelt i en rekke situasjoner. Det finnes ulike standardiserte metoder tilpasset de fleste oppgaver.

Dette prosjektet handler om støyeksponering som gir risiko for hørselsskade, og metodene som refereres her er primært tilpasset det formålet.

 

Standardiserte målemetoder Det er alltid sikrest å utføre målinger etter standarierte målemetoder. Måletandarder er billige i anskaffelse sammenlignet med hvilket arbeid som ligger bak utviklingen av standarden. Herunder omtales noen målestandarder som er aktuelle for alle som jobber med måling av støy i arbeidsmiljø.

Kortfattede beskrivelser av forenklede målemetoder Det er laget forenklede beskrivelser av metoder for kartlegging av støy i områder og for støy fra utstyr. Disse beskrivelsene tilfredstiller ikke kravene i standardene fullt ut.

Metodene kan brukes til grove kartlegginger av støy i de angitte situasjonene:  

Målinger av støy arbeidsmiljø har lenge vært ansett som en relativt enkel jobb. Jo mer man studerer variasjon og feilkilder, jo vanskeligere kan det virke. Standardene, og særlig ISO 9612 viser at slike målinger kan være svært krevende hvis arbeidssituasjonen er veldig variabel. For nybegynnere er det lurt å gå på kurs for å lære det grunnleggende i metodene.

 MERK: Forenklede målinger gjøres sikrest av personer som kjenner de detaljerte målemetodene godt og som vet hva måleresultatet blir påvirket av.

 

Det minnes om at de mest aktuelle standardene for måling støy i arbeidet er:

[1] NS 4814, Akustikk: Bestemmelse av støybelastning i arbeidet. Områdemålinger og utarbeidelse av støysonekart. 

[2] NS 4815-1: Akustikk: Måling av yrkesmessig eksponering av støy for arbeidstakere. Del 1: forenklet metode

[3] NS-EN ISO 9612, Akustikk: Bestemmelse av støyeksponering i arbeidsmiljø. Teknisk metode