Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Måling av områdenivå og støyeksponering i arbeidsområder

Målemetode bør velges ut fra krav til nøyaktighet, hvilke støygrenser som gjelder på den aktuelle arbeidsplassen og hvilket måleutstyr man har tilgjengelig.

Alle aktuelle metoder er beskrevet i de tre norske standardene, NS 4814 [1], NS 4815-1 [2] og NS-EN ISO 9612 [3].

NS-EN ISO 9612 erstattet i 2009 NS 4815-2 og er den norske utgaven av den engelske ISO 9612. For bruk her i Norge anbefales den norske utgaven, men for letthets skyld skrives bare ISO 9612 i den følgende teksten.

Brukervennlighet har vært et viktig element under utvikling av alle disse standardene. Derfor beskriver de målemetodene samme rekkefølge som det er naturlig å gjennomføre målingene. De inneholder kanskje flere detaljer enn du har bruk for i den konkrete jobben. Disse må likevel være med for at metodene skal være generelle og dekke en rekke situasjoner.

 Første gang man leser den standarden man vil bruke, kan man hoppe over det man ikke forstår og som man kanskje ikke har umiddelbart bruk for. Les imidlertid metoden minst en gang til før den tas i bruk. Når man er kjent med metoden, kan man velge å gjøre bevisste forenklinger. Disse skal imidlertid beskrives og begrunnes hvis målingen skal være gyldig etter standarden.     

 NS 4814 [1] for måling av områdestøy, beskriver krav til målepunkter, antall målinger og utførelse av selve målingen. Hvis man skal kontrollere støy i ”stille områder” offshore (eller såkalt gruppe I eller II på land), skal støy fra egenaktivitet ikke tas med i målingen.

 NS 4815-1 [2] og ISO 9612 [3] beskriver måling av støyeksponering med tanke på risiko for hørselsskade, dvs. gruppe III. NS 4815-1 beskriver en såkalt forenklet metode, mens ISO 9612 beskriver en teknisk metode og har flere alternative målestrategier. Den passer best for dem som vil gjøre heldagsmålinger med dosimeter.

 Begge standardene beskriver måling av arbeidsoperasjoner og beregning av støyeksponering ut fra delbidragene. Den som ønsker å gjøre heldagsmålinger med dosimeter, bør lese ISO 9612, for slike målinger er ikke omtalt i NS 4815.

 ISO 9612 beskriver i tillegg en tredje metode som kalles jobb-basert måling. Dette er nok den mest tekniske metoden som er tyngst å sette seg inn i. Denne blir ikke nærmere omtalt her.  

Regnearket som følger med ISO 9612 omfatter alle de tre metodene. Når man har lest standarden vil man forstå hvordan dette regnearket skal brukes. Hensikten med regnearket er også å øke brukevennlighet. Man slipper å lage sitt eget regneark med alle formler. Disse er relativt kompliserte, spesielt de som gjelder for beregning av sannsynlighet.