Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Måleusikkerhet

Støyeksponering

 Arbeidstilsynet 2013-01-01 Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning sier:

Når det gjennomføres måling som grunnlag for risikovurdering, skal målemetoder og måleinstrumenter være tilpasset miljøet, den type eksponering som forekommer og eksponeringens varighet. Målemetodene som brukes skal være representative for den enkelte arbeidstakers personlige eksponering, og det skal tas hensyn til måleusikkerhet ved vurdering av risiko.

Dette innebærer i praksis at usikkerheten må legges til gjennomsnittsverdien (forventningsverdien) ved sammenligning mot grenseverdi og tiltaksverdier for støyeksponering.

 

I ISO 9612 anbefales det å bruke 95-persentilen for usikkerhet: LEX,A,12h + U .

Dette er det nivået som med 95 % sannsynlighet ikke overskrides. Man kan også si at 19 av 20 arbeidstakere i en støyutsatt gruppe vil ha en støyeksponering under 95-percentilen.

Praktisering av grenseverdiene offshore blir da som i tabellen under:

 

Grense og tiltaksverdier

Krav

Grenseverdi og øvre tiltaksverdi

LEX,12h + U < 83 dB

Nedre tiltaksverdi

LEX,12h + U < 78 dB

Peakverdi for maksimalnivåer

 LpC,Peak < 130 dB

Usikkerheten kan beregnes når man følger en detaljert målemetode, for eksempel som beskrevet i standarden ISO 9612. Det finnes også forenklede tabellverdeier f.eks. i NS 4815-1. 

Usikkerheten for en person er svært avhengig av arbeidssituasjonen, som antydet i tabellen under (fra NS 4815-1):

Forhold

Konstante lydforhold

U dB

Variable lydforhold

U dB

Stasjonær arbeidsplass, dvs. arbeid i samme rom/område

3

4

Bevegelig arbeidsplass, dvs. fra sted til sted, rom til rom.

5

6

Personell som jobber på ulike steder offshore vil typisk ha U = 4 - 5 dB, noen også U = 6 dB. 

Områdenivåer

For områdenivåer setter arbeidtilsynet i utgangspunktet ikke krav om vurdering av usikkerhet i arbeidstilsynets forskrifter. Områdenivåer beregnet med utgangspunkt i utstyrsdata etter NORSOK S-005 inkluderer usikkerhet i støydata for utstyret.

Områdenivåer bør imidlertid oppgis med usikkerhet. Kunnskap om usikkerheten vil komme til nytte ved vurderinger av støyeksponering ut fra områdenivåer. I noen situasjoner kan det være viktig og nyttig å vite hvor mye støynivået i området varierer med tid, driftsforhold og/eller fra punkt til punkt.