Store endringer over natta som attpåtil har tilbakevirkende kraft, signaliserer at stortingsflertallet ignorerer at forutsigbare rammevilkår er det viktigste for norsk industri. Dette er uansvarlig og svekker tilliten til at Norge er et trygt land å investere i, sier Hildegunn T. Blindheim, adm.dir. i Offshore Norge.
- Det er useriøst og oppsiktsvekkende at et parti som nettopp satt i regjering ønsker å svekke tilliten til Norge som et trygt land å investere i på denne måten. Å stanse dette prosjektet nå vil være et alvorlig brudd på norsk forvaltningspraksis, uttaler Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge.
- Hvis partiene på Stortinget mener alvor med at Norge skal være en pålitelig leverandør av energi, er det utrolig oppsiktsvekkende at de foreslår å stanse et prosjekt som er 30 prosent ferdig, og hvor det er inngått forpliktende kontrakter for drøyt 13 milliarder allerede. Vedum og Frp er opptatt av økt aktivitet i Nord-Norge, men skaper usikkerhet for både arbeidsplasser, inngåtte kontrakter og investeringer i nord dersom de går inn for å stanse prosjektet nå, sier Blindheim.
Om et stortingsflertall stopper Melkøya-prosjektet som både skal forlenge levetiden til etter 2030, men også redusere utslipp, kan de sette flere hundre arbeidsplasser i nord i spill. Offshore Norge mener dette er svært uansvarlig:
- Prosjektet gir store ringvirkninger i byggefasen, både nasjonalt og regionalt. I dag jobber om lag 1100 mennesker med Snøhvit Future-prosjektet. Regional sysselsetning i byggefasen er estimert til om nær 1700 årsverk (nasjonalt 5400). Det er ventet at 70 prosent av verdiskapningene vil tilfalle norske bedrifter og mer enn en tredel av dette vil gå til Nord-Norge.
- Vedum hevder at dette prosjektet ikke vil redusere utslipp, fordi Melkøya er omfattet av EUs kvotemarked. Men Europa har planer om å redusere kvotemarkedet til null. Hvis Melkøya skal fortsette å levere gass til Europa frem mot 2050, må utslippene reduseres.
- Noen partier ønsker å presse gjennom gasskraft med CO2-rensing. Dette har vært en del av utredningen og funnet ulønnsomt. Elektrifiseringen er det beste alternativet, og vil i tillegg gi et kraftløft for Nord-Norge. Alle utfordringene for Nord-Norge vil heller ikke forsvinne med å droppe elektrifiseringen av Melkøya. Dette prosjektet bidrar til å få bygget ut mer kraft og nett, som vil kunne bidra til utvikling i området, sier Blindheim.
- Norge er anerkjent internasjonalt som en pålitelig og langsiktig leverandør av gass med lave klimautslipp. Stortingsflertallets mulige helomvending kan rokke ved dette gode omdømmet og true inntekter til fellesskapet og industriutvikling i Norge og Europa, sier Hildegunn T. Blindheim i Offshore Norge.