Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

⎯ En viktig møteplass for de som jobber med havvind, klima og miljø

Denne uken samlet det seg rundt 80 deltakere til Offshore Norges årlige seminar om havvind og miljø. Her ble det diskutert alt fra forurensning og avfall, kunnskapsstatus, konsekvensutredninger, og gjenbruk og resirkulering.

Fagsjef sameksistens og havvind, Turid Øygard, er veldig fornøyd med årets deltakelse og innledere. 

Dette seminaret har blitt en viktig møteplass for de som jobber med havvind, klima og miljø. Sammen diskuterer vi hvordan vi best kan ivareta både naturmangfold og klima, sier Turid Øygard, fagsjef sameksistens og havvind i Offshore Norge. 

Uten havvind når vi ikke de ambisiøse klimamålene, men det skal ikke gå på bekostning av naturmangfold, dyr- og planteliv. Derfor er det viktig at vi kontinuerlig jobber med å bygge relevant kunnskap, og gjennom seminarer og møteplasser som dette sørger for å dele kunnskap og kunnskapsbehov, fortsetter hun. 

Forbud mot deponering av turbinblader 

Én av de som kom for å holde innledning under seminaret, Gian Marco Gioffrè i Wind Europe, kunne fortelle om jobben de gjør for å redusere avfallet fra bransjen. I 2021 gikk de inn for et forbud mot deponering av turbinblader innen 2025, hvor flere land har fulgt etter. Gioffrè understreker at et forbud er viktig for å fremskynde utviklingen av ny teknologi for å sikre resirkulering av materialer som turbinblader. 

Europas vindindustri forplikter seg aktivt til å gjenbruke, resirkulere eller gjenvinne 100 % av utrangerte turbinblader. Dette kom etter at flere bransjeledende selskaper annonserte ambisiøse planer for resirkulering og gjenvinning. Vi mener at et deponiforbud vil fremskynde utviklingen av bærekraftige resirkuleringsteknologier for komposittmaterialer, sier Gian Marco Gioffrè, rådgiver bærekraft i Wind Europe. 

Strategisk konsekvensutredning frem mot 2025 

I en egen bolk om strategisk konsekvensutredning gikk Mari Aarrestad Bekkeheien fra NVE gjennom relevante utfordringer og prosesser. NVE vil i november 2024 levere faggrunnlaget for åpning av areal til havvindutlysing i 2025 til Energidepartementet, dette er faggrunnlaget for Sørvest F, Vestavind F og Vestavind B. Neste år kommer rapportene om de 17 andre områdene som blir vurdert åpnet.  

Mye kunnskap er på plass og vi ser fram til å få tilgang til kunnskapen NVE vil levere til Energidepartementet. Rapporten vil også peke på kunnskapsmangler. Det er avgjørende å få til en systematisk prosess for å fylle kunnskapshull både for områdene som kan lyses ut i 2025 og for områder som er aktuelle senere, sier Turid Øygard. 

Hold av datoen: Neste seminar om havvind og miljø vil bli arrangert 6. november 2025. Mer informasjon kommer. 

Presentasjoner fra samlingen

  1. Wehde - Havforskningsinstituttet
  2. Arne Myhrvold - Forskningsstrategi og kunnskapsstatus
  3. Toril Nissen-Lie - Marine Biodiversity Net Gain for Offshore wind
  4. Mari A Bekkeheien - Presentasjon SKU - NVE
  5. Erik Færøy - DNV - Forurensing og avfall
  6. Julie Damsgård Jensen - Ulykkeshendelser - IKM Acona
  7. Lars Henrik Larsen - Akvaplan NIVA
  8. Spoor - Ask Helseth
  9. Astrid Bergmål - Statssekretær i Energidepartementet
  10. Jürgen Weissenberger - Equinor
  11. Kristina Fröberg - Bærekraftkriterier - WWF
  12. Grete Møgster - Trafo i kulturlandskap
  13. Tina Wågønes
  14. ReWind - Matthew Geraghty - DNV
  15. Gian Marco Gioffré - Wind Europe
  16. Pankaj Ravindra Gode - NTNU
  17. Audun Johanson - Nexans
  18. Bengt Hildisch - Aker Solutions