BIDRAG TIL VELFERD: Offshoreeventyret på norsk sokkel har bidratt med over 13.000 milliarder kroner til Norge.
Av Øyvind Knoph Askeland, informasjonssjef
Det er den administrerende direktøren tydelig på under Norsk olje og gass' årskonferanse i Oslo i dag.
– Det oljesektoren har bidratt til, er at vi ikke bare har vent oss til et høyt privat forbruk, men også at vi har store forventninger til velferdsstatens tjenester. Og velferd her, folkens, det er ikke velstand, det er velferd. Altså kort ventetid på poliklinikken, full barnehagedekning, lave egenandeler og vei- og jernbaneutbygging for eksempel, sier Bratten (bildet).
Hun undrer seg over det norske folk. 8 av 10 svarer i en undersøkelse gjort av Opinion at de i fremtiden ønsker seg samme eller høyere velferd som i dag, men de vil helst ikke betale mer, bidra med mer arbeidsinnsats eller ha flere arbeidsinnvandrere.
– Folk tror velferd er som et tre som vokser inn i himmelen, og det kan virke som at det å yte før vi kan nyte for lengst er glemt, sier Bratten.
Handler om valg
Spekter-direktøren mener Norge fortsatt har en tøff tid i vente, og etterlyser blant annet tydeligere prioriteringer fra landets folkevalgte.
– Det blir tøffere fremover, og også offentlig sektor må regne med å bli satt kraftig på prøve. Offentlig sektor kan ikke overlate arbeidet med produktivitetsvekst til privat sektor, sier Bratten.
Direkte: Følg Norsk olje og gass' årskonferanse her
Til nå har olje- og gassvirksomheten gitt Norge over 13.000 milliarder kroner. Årskonferansen til Norsk olje og gass handler i år om valgene vi tar for bruken av naturressursene våre.
– Utvikler ny kunnskap
– Jeg tror nok de færreste er klar over hvor mye kunnskap som vil gå tapt dersom vi går vekk fra naturressurser – i den tro at det vil føre oss over i en mer kunnskapsorientert retning, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass.
– Arbeidet med naturressurser utvikler ny kunnskap. Nye utfordringer krever nye løsninger. Så ser vi at denne kunnskapen også kan tas i bruk andre steder for å skape den bredden
som vi alle ønsker oss. I tillegg til, ikke som erstatning for de ressursene som sammen utgjør tyngdepunktet i norsk økonomi, sier Schjøtt-Pedersen.
Les også: Kan Norge få en mer helhetlig energidebatt?
#veivalg