Det ble i 2011 etablert samarbeid mellom DwH-prosjektet og Kjemikalieprosjektet i Norsk olje og gass. Anbefalingene fra DwH-prosjektet bygger på funn og resultater fra granskingsrapporter, i tillegg til erfaringer og ekspertise fra Kjemikalieprosjektet. Et arbeidsmøte ble arrangert for å utarbeide industriens anbefalinger ved fare for eksponering ved akutte utslipp av hydrokarboner, både når det gjelder avgrensnings- og opprydningsarbeid.
Arbeidsmøtet ga følgende anbefalinger:
FØR HENDELSEN – VED UTARBEIDELSE AV BEREDSKAPSPLANER
Det anbefales at beredskapsorganisasjonene på ulike nivå hos alle aktørene legger vekt på å:
1. Avklare ansvarsforhold i beredskapsplanene
Beredskapsplanene viser tydelig hvem som har ansvar for yrkeshygieniske målinger, risikovurdering, helseundersøkelse og helseoppfølgning ved ulykker der eget personell, annet aktivt personell og utenforstående blir eksponert for mulig helsefarlige kjemikalier.
Operatør utarbeider et enhetlig system for målinger, helseundersøkelser og oppfølgning.
2. Tilgang på riktig kompetanse
Tilgang til kompetent personell som gjør det mulig å gjennomføre yrkeshygieniske målinger, risikovurdering og helseundersøkelse der dette er aktuelt.
Sørger for at nødvendig måleutstyr er tilgjengelig.
3. Relevant opplæring og trening
Scenarier der det trenes på ulykker som fører til kjemikalieeksponering. Personell som deltar i oljevernaksjoner sikrer seg relevant opplæring om potensielle helsefarer og hvordan beskytte seg mot disse.
Det kan utarbeides informasjonspakker som kan brukes som HMS-tema o.l. på innretningene.
4. Tilgang til adekvat verneutstyr
For ulike eksponeringsscenarier legges det vekt på at det identifiseres adekvat; personlig verneutstyr, herunder både åndedrettsvern, hudbeskyttelse og ev. annet utstyr. Dette utstyret må være raskt tilgjengelig til bruk under aksjoner.
UNDER HENDELSEN – IVERKSETTELSE AV BEREDSKAPSPLANER
5. Gjennomføre eksponeringsmålinger og risikovurdering
Eksponeringsmålinger gjøres raskt og gjerne kontinuerlig, av kompetent personell, slik at nødvendig risikovurdering kan gjennomføres og personell utstyres med adekvat verneutstyr. Dette vil også være grunnlaget for rask og presis informasjon til berørte parter.
Det anbefales også å vurdere om biologiske eksponeringsdata skal innhentes.
6. Gi tilgang til adekvat verneutstyr
Med utgangspunkt i planer og gjennomført risikovurdering, sørge for at riktig verneutstyr blir brukt.
For fartøy som benyttes i oljevernaksjoner anbefales aktive kullfilter til bruk i friskluftinntak for ventilasjonsluft være tilgjengelig og benyttes.
7. Sørge for rask og presis informasjon
Formidle rask og presis informasjon om mulig kjemikalieeksponering og eventuelle helseeffekter som følge av dette. Det er viktig både i forhold til involvert personell, men også i forhold til andre berørte parter. Det vektlegges at informasjonen gis med faglig tyngde. Informasjon vil redusere usikkerhet og kan forebygge stressreaksjoner.
ETTER HENDELSEN - OPPFØLGING
8. Sørge for å dokumentere eksponeringen
Det er viktig at all informasjon om mulig eksponering blir tatt vare på med tanke på mulig senskade, for læring og forskning.
9. Sørge for nødvendig helseovervåkning og -oppfølging
Det vektlegges at nødvendig helseinformasjon systematisk samles inn og vurderes i etterkant, der det er vurdert som hensiktsmessig. Ved større ulykker der mange er blitt eksponert, anbefales et systematisk helseovervåknings- og oppfølgingsprogram gjennomføres over tid av kompetente fagmiljø.
FORSKNINGS- OG UTREDNINGSBEHOV
Kortvarig høg eksponering
Kjemikalieeksponering i kortvarige, intense doser kan være vanskelige å måle. Helseeffekten av denne type eksponering er for en stor del ukjent.
Lukt
Helseeffekter som følge av lukt bør utredes nærmere, da dette ofte beskrives som et problem. Videre vil det i mange tilfeller ikke være sammenheng mellom måling av kjemikalieeksponering og opplevd ubehag der lukt oppleves som framtredende.
Det er også kjent at somatiske reaksjoner kan utløses som følge av en ubehagelig opplevelse, usikkerhet, frykt, osv.
Helseeffekter ved akutt eksponering for hydrokarboner
Det er behov for mer kunnskap om eksponering og helseeffekter ved hydrokarbonlekkasjer på installasjoner, f.eks. langtidsoppfølgning av eksponerte ved utblåsninger.
Eksponering og helseeffekter ved opprydningsarbeid
I kjølvannet av opprydningsarbeidet etter Deepwater Horizon-ulykken vil det komme mye ny kunnskap om eksponering og helseeffekter. Flere studier er i gang.