Flere rapporter, deriblant “Risikonivå i petroleumsvirksomheten” (RNNP),
indikerer at store arbeidsgrupper i petroleumsvirksomheten eksponeres for høye støynivå, og at risiko for å utvikle støybetingede hørselsskader ikke er
ubetydelig, ref. figur 1 (Kilde: RNNP 2008 – 2010).
Av arbeidsrelaterte sykdommer / yrkesskader som blir rapportert til Petroleumstilsynet, utgjør støyskader den nest hyppigste arbeidsrelaterte sykdommen etter muskel/skjelettlidelser.
RNNP over 10 år viser at gjennomsnittlig støyindikator viser en flat kurve uten klare indikasjoner på vesentlig reduksjon av støyrisiko i denne 10-års perioden. (Gjennomsnittlig støyindikator = Indikator for støyeksponering beregnes på grunnlag av støynivå og oppholdstider i de mest støyende områdene samt bidrag fra støyende arbeidsoperasjoner. Tallverdien for gjennomsnittlig støyindikator gir normalt et relativt godt bilde av støyeksponering uttrykt i dBA.) Dersom man antar at støyindikatoren gjenspeiler reell støyeksponering, viser data fra RNNP at de fleste stillingskategoriene (som er omfattet av RNNP) har en støyeksponering over 83 dBA, som er kravet i petroleumslovgivningens innretningsforskrift. Tilsvarende funn er gjort på landanleggene.
Til tross for at næringen har iverksatt en rekke tiltak samt etablert tiltaksplaner for støyrisikoreduksjon i anleggene, viser Petroleumstilsynets erfaringer gjennom kontakter med næringen, saksbehandling og tilsyn, at potensialet for støyreduserende tiltak fortsatt er stort.
Spesielt skal det nevnes forhold knyttet til egenprodusert støy (f.eks. ved bruk av håndholdt verktøy i forbindelse med nålepikking, vinkelsliper etc.). Her er det identifisert behov for nytenking vedrørende alternative arbeidsprosesser samt identifisert behov for å påvirke til utvikling av nye typer verktøy som gir begrenset støy- og vibrasjonseksponering.
Bakgrunn - Hvorfor er prosjektet startet?
Støy og hørselsskadelig støy er en viktig arbeidsmiljøfaktor i petroleumsindustrien både til havs og på landanlegg.