Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Stabilt og lavt risikonivå på norsk sokkel

Risikoen for storulykker på norsk sokkel holder seg fortsatt på et lavt og stabilt nivå. Det viser analysen Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP) for 2024 som Havindustritilsynet har lagt frem.

Totalindikatoren (storulykkeindikatoren), som forteller om industriens evne til å styre forhold som påvirker risiko, viser en liten oppgang siden 2023, men ligger likevel på samme stabile og lave nivå. Indikatoren blir følsom for enkelthendelser når den er på et lavt nivå som den har vært de siste årene.

Den lille økningen skyldes hovedsakelig brønnkontrollhendelser og konstruksjonsskader, men ingen av disse har blitt klassifisert som alvorlige.

-       - Næringen har en ambisjon om kontinuerlig og videre risikoreduksjon. Vi ser at det går i riktig retning når vi ser på den langsiktige trenden og RNNP-resultatene for 2024, sier seksjonssjef Aud Nistov i Offshore Norge.

Hydrokarbonlekkasjer og konstruksjonslekkasjer
I 2024 ble det registrert fem hydrokarbonlekkasje-hendelser, alle i den laveste risikokategorien. Det var også 14 brønnkontrollhendelser, alle klassifisert med lav alvorlighet. Av disse var ni for leteboring og fem for produksjonsboring.

Når det gjelder skader på bærende konstruksjoner, var det en økning fra tre i 2023 til ni i 2024. Dette vil bransjen følge opp.  Det ble også registrert én skade på undervannsinnretning.

Antallet personskader har også vært stabilt sammenlignet med de foregående årene.

Vedlikehold
Det utførte antall vedlikeholdstimer var samlet sett høyere i 2024 enn i de forutgående årene. Det var få timer etterslep i forebyggende vedlikehold, og det totale etterslepet i forebyggende vedlikehold i 2024 var på samme nivå som i 2022 og 2023, altså lavt.

Når det gjelder korrigerende vedlikehold, har enkelte innretninger en del timer korrigerende vedlikehold som ikke er utført per 31. desember 2024.

En studie fra Havindustritilsynet viser at det er en samvariasjon mellom trenden i korrigerende vedlikehold totalt, antall hendelser offshore på permanent plasserte innretninger, samt offshoreansattes oppfatning av at mangelfullt vedlikehold kan føre til dårligere sikkerhet.

- Selv om dette ikke er en entydig undersøkelse som spesifikt viser sammenheng, foreligger det en samvariasjon som må undersøkes nærmere. Vi har, og skal ha, et høyt sikkerhetsnivå på norsk sokkel. Næringen arbeider kontinuerlig og langsiktig for å forbedre HMS-tilstanden innen storulykkerisiko og arbeidsmiljø, avslutter seksjonssjef Aud Nistov.

Her kan du lese RNNP-rapporten hos Havtil