Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Mats Bakken

Offshore Norge advarer mot nedstenging av elektrifiseringsprosjekter

– En helomvending fra stortingsflertallet vil få alvorlige konsekvenser for mange bedrifter, true inntekter til fellesskapet og skade Norges omdømme som et trygt og pålitelig land å investere i, sier adm.dir. Hildegunn T. Blindheim.

Offshore Norge advarer sterkt mot å stenge ned elektrifiseringen av Melkøya, og å stanse de pågående elektrifiseringsprosjektene på feltene Halten, Tampen og Balder/Grane, i to høringsuttalelser i dag.

Les høringsinnspillet om nedstenging av elektrifiseringen av Melkøya.

Les høringsinnspillet om stans av ytterligere elektrifisering med kraft fra land.

Stortingets energi- og miljøkomité skal nå behandle en rekke representantforslag som har kommet i kjølvannet av at Senterpartiet varslet at de ønsket å reversere et forvaltningsvedtak fra 2023 som ga klarsignal til utbyggingen på Melkøya. Behandlingen av disse sakene ventes å være fullført i løpet av våren.

– Elektrifiseringen av Melkøya handler både om å redusere utslipp, men ikke minst om å forlenge levetiden til hjørnesteinsbedriften Hammerfest LNG og arbeidsplassene tilknyttet anlegget, forbi 2050. Dersom et stortingsflertall vedtar å stoppe elektrifisering av Melkøya, medfører det risiko for de 700 ansatte, lærlingene og leverandørene som jobber på anlegget i dag. Det vil også ramme 1.100 mennesker som jobber med byggeprosjektet Snøhvit Future, sier administrerende direktør Hildegunn T. Blindheim.

– Regionalt er prosjektet forventet å skape 1.700 årsverk totalt, mens prosjektet vil skape 5.400 nasjonale årsverk. Prosjektet er allerede 30 prosent ferdig, og at det er inngått kontrakter for drøyt 13 milliarder kroner, fortsetter Blindheim.

Hun påpeker også at dagens gjennomførte og pågående elektrifiseringsprosjekter vil redusere utslippene fra olje- og gassindustrien med om lag 40 prosent innen 2030.

Når det gjelder representantforslaget om å stanse de ytterligere elektrifiseringsprosjektene på norsk sokkel, understreker Blindheim disse er nødvendige for å opprettholde en konkurransedyktig offshorenæring i Norge framover.

– Dersom disse prosjektene ikke gjennomføres, når vi ikke klimamålet Stortinget påla bransjen i 2020 om å redusere utslippene med 50 prosent innen 2030. Disse prosjektene legger også grunnlaget for å redusere utslippene ned mot 70 prosent innen 2040, og til nær null i 2050.

– Redusert elektrifisering kan medføre at Norge utover 2030-tallet vil måtte velge mellom å forlenge levetiden på olje- og gassfelt gjennom økt energibruk og utslipp, eller å stenge ned produksjonen tidligere enn nødvendig, sier Blindheim.

Hun avslutter med en sterk advarsel.

– Norge er anerkjent internasjonalt som en pålitelig og langsiktig leverandør av gass med lave klimautslipp. En helomvending fra stortingsflertallet vil få alvorlige konsekvenser for mange bedrifter, true inntekter til fellesskapet og skade Norges omdømme som et trygt og pålitelig land å investere i, sier Blindheim.