Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Northern Lights JV

Northern Lights feirer verdens første kommersielle CO₂ transport og lagringstjeneste

Northern Lights Joint Venture har ferdigstilt sitt CO₂-mottaksanlegg i Øygarden. Infrastrukturen på land og til havs har blitt levert i tide for kundene og innenfor budsjett, og er nå klare til å motta CO₂ fra norsk og europeisk industri.

Northern Lights er de første i verden til å tilby kommersiell CO2-transport og -lagring som en tjeneste.  Hundrevis av gjester fra lokalsamfunnet, i tillegg til politiske beslutningstakere og næringslivsledere fra hele Europa var 26. september samlet for å feire øyeblikket.

Norges energiminister, Terje Aasland, sto for den offisielle åpningen av anlegget. Han mente seremonien markerte en viktig milepæl og et stolt øyeblikk, ikke bare for Northern Lights som selskap, men for Norge og for utviklingen av karbonfangst og -lagring (CCS) globalt. 

Administrerende direktør i Northern Lights JV, Tim Heijn, var svært fornøyd med å erklære anlegget ferdig og klart til å motta CO₂. Dette viser at CCS er et realistisk alternativ for å bidra til å nå klimamålene. Hele verden ser til Norge for å lære om CCS, og siden byggestart har anlegget hatt over 10.000 besøkende fra mer enn 50 land.  

Hvert år legger KonKraft frem sin statusrapport for klimastrategi mot 2030 og 2050, som beskriver næringens innsats for å nå klimamålene. Anlegget i Øygarden er en viktig del av KonKrafts klimaambisjoner for CCS i Norge. Første CO₂ inn til anlegget er planlagt å komme fra Heidelberg Materials Sement i Brevik i 2025. 

― I dag har vi nådd en viktig og ny milepæl. Anlegget i Øygarden er et svært viktig grunnlag for at Norge skal kunne realisere og kommersialisere verdikjeden for det som kan bli en viktig ny og næring i Norge, sier direktør klima og miljø i Offshore Norge, Benedicte Solaas. 

Northern Lights er et selskap med delt ansvar (DA), eid av Equinor, TotalEnergies og Shell. Partnerskapet startet i 2017, og byggingen av anlegget begynte i 2021 etter at eierne fattet sin investeringsbeslutning og den historiske avstemningen om Langskip-prosjektet i Stortinget. 

― Norske myndigheter har vært, og er, en global pådriver for utvikling av løsninger for CCS. De har gitt god støtte på en rekke arenaer, særlig når det kommer til utviklingen av teknologi og internasjonalt samarbeid. Utvikling av løsninger for fangst, transport og lagring av CO₂ er helt nødvendig for å nå ambisiøse klimamål i Norge, Europa og globalt, avslutter hun. 


Benedicte Solaas, direktør klima og miljø og Jørg Aarnes, fagsjef for CCS og hydrogen på markeringen.