Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Foto: Stian Danielsen

100 deltok på dialogmøte om 3D-printing og digitale lagre

Offshore Norge og Norsk industri inviterte 14. mars til dialogmøte om fremtidens forsyningskjeder i energisektoren.

Hensikten var å koble operatørselskapene med leverandørindustrien for å diskutere hvordan fremtidens forsyningskjede kan formes og hva som må til for å etablere gode leveransenettverk. Møtet ble avholdt hos Vår Energi med rundt 100 deltakere.

Fire operatører, Equinor, TotalEnergies, Vår Energi og ConocoPhillips og de fire leverandørene Norsea, Siemens Energy, Aibel og DNV, fortalte hvordan de arbeidet med 3D-printing og digitale lagre.

- Vi er kommet mye lenger på 3D-printing og digitale lagre enn folk er klar over. Vi har for eksempel sammen med en leverandør printet en kompontent som er over tre tonn i både stål og inconel (nikkellegering). Det er få begrensninger i teknologien. Begrensningene ligger i vår evne til å omstille oss til å ta i bruk dette nye, sier Brede Lærum som er leder en prosjektgruppe som gjennom Offshore Norge jobber med å utrede hvordan næringen kan utvikle og øke bruken av 3D-printing og Digitale lagre. Han er til daglig leder for AM Centre of Excellence i Equinor.

Deler for 30 milliarder på lager

Kristian Stapnes, som er direktør for tjenester og utvikling i Norsea, ser på 3D-printing som en helt essensiell part for å lage mer robuste verdikjeder og gradvis trappe opp digitale lagre, noe som vil støtte opp om det grønne skiftet. Deler for anslagsvis 30 milliarder kroner ligger på lager i dag. Mye av dette ligger på basene til Norsea.

- Det som ligger på lager hos oss i dag kommer til å bli redusert. Vi ser på det som en mulighet fordi vi retter oss mot nye typer industrier innenfor vind og havbruk, og da vil frigjort kapasitet være viktig for å skape mer driv på tvers av industrier, sier Stapnes.

Video: Brede Lærum fra Equinor og Kristian Stapnes ser store muligheter for 3D-printing og digitale lagre.

Visjonen til prosjektet som jobber med 3D-printing og digitale lagre er at «Digitale varelager og produksjon på forespørsel er etablert som en operativ og bærekraftig standardløsning på norsk sokkel».

Leder for samhandling i Offshore Norge, Øystein Håland, sier at prosjektet for 3D-printing og digitale lagre nå til sommeren skal ferdigstille en retningslinje for området.

Når visjonen er nådd vil det gi minst tre store fordeler for industrien:

  • Det vil bidra til lokal verdiskaping, ved å ta produksjon hjem og nærmere leveranselokasjon.

  • Det vil bidra til økt bærekraft ved å redusere store varelager, og produsere ved behov.

  • Det vil være bygd opp robuste og skalerbare nettverk for å levere på dette.

For ytterligere informasjon: Dialogue meeting - summary (PDF)