Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Foto: Adobe

Fem gode grunner til å velge yrkesfag

Mange foreldre har for tiden samtaler med sine tenåringer om hvilken utdanning de skal ta etter ungdomsskolen. Snakk gjerne med dem om yrkesfag.

Norge trenger mange flere fagarbeidere i de neste årene. Her er noen tips til hva du kan snakke om.

Den siste runden av NHOs kompetansebarometer, som er en stor undersøkelse av kompetansebehov blant NHOs medlemsbedrifter, avdekker at Norge befinner seg i en vedvarende yrkesfagskrise: 61 prosent av bedriftene trenger flere ansatte som har yrkesfag/fagutdanning.

Behovet er stort både for den eksisterende industrien både på land og til havs. Vi trenger å utvikle olje- og gassnæringen for å drive med lavest mulig utslipp så sikkert som mulig, men ikke minst trengs yrkesfaglig utdannede også for de nye satsinger som fornybar energi som havvind eller lavutslippsløsninger som CO2-fangst og lagring.

Samtidig får ikke NHOs lærebedrifter tak i nok lærlinger: I 2022 manglet bedriftene totalt 2600 lærlinger, først og fremst fordi det ikke finnes nok søkere. Størst er bedriftenes udekkede behov for lærlinger innen utdanningsprogrammene teknologi og industrifag, elektro og datateknologi, bygg- og anleggsteknikk og restaurant- og matfag.

Det ble inngått 25 000 nye lærekontrakter i 2021–2022, det er et historisk høyt tall. Det er fordi bedrifter landet rundt trenger titusenvis av nye fagarbeidere og håndverkere. Fag- og mesterbrev er faktisk de mest etterspurte utdanningene blant NHOs medlemsbedrifter de neste fem årene.

Behovet lenger frem i tid er også stort: Faktisk vil Norge mangle 90.000 fagarbeidere innen 2035, ifølge regjeringen. Derfor er satsingen på yrkesfag og fagutdanning styrket.

Fordelene er mange ved å velge yrkesfag. Her er fem gode grunner:

  1. Du kommer deg raskt ut i jobb.
  2. Du får lønn under utdanning.
  3. Du blir god til å løse problemer og jobbe selvstendig.
  4. Du får kunnskap og kompetanse til å utføre arbeid med høy faglig kvalitet.
  5. Du får mange muligheter til å utdanne deg videre.

Det åpnes nemlig flere muligheter enn du lukker ved å velge yrkesfag – også hvis du ønsker å studere videre. Da tar du Y-veien. Y-vei er forkortelse for yrkesfaglig vei og er utdanning på universitet eller høyskole.

Y-veien er et tilbud for kandidater med fagbrev eller svennebrev fra videregående skole og læretid i bedrift eller relevant praksis. Studieopplegget på y-veien tar hensyn til kandidatenes yrkesfaglige bakgrunn og kan derfor bare tas i faglig forlengelse av fagbrevet. Y-veistudier er vanligst innen ingeniørutdanninger og maritime fag, men også en rekke andre fag.

Du kan også ta høyere yrkesfaglig utdanning ved en fagskole. Fagskole er videreutdanning for de som har gjennomført en fagutdanning og har fagbrev. På fagskolen kan du studere mens du jobber, altså på deltid, eller på fulltid. Det er stor variasjon i fagskoleutdanningene som tilbys, både hva gjelder fagområder og lengde på utdanningene.

Jeg kunne nevnt mange flere gode grunner til å velge yrkesfag. Den kanskje aller viktigste grunnen er at du trengs. Derfor er yrkesfag et smart valg.