Borg CO2, CCUS Norge og Borg CO2 Terminal jobber alle for å få fortgang i utviklingen av karbonfangst og- lagring (CCS). Industrien i Nedre Glomma-regionen er ansvarlig for utslipp på rundt 700.000 tonn CO2 årlig, og og har som mål å fange og lagre opptil 90 % av de totale utslippene. I regionen har de mange gode eksempler på hvordan CO2 kan fanges fra både industrien og avfallsanlegg.
Ann-Cathrin Vaage, fagsjef klimapolitikk i Norsk olje og gass, synes utviklingen er spennende.
― Det blir viktig å samarbeide på tvers av bransjer og interesser for å få til fangst og lagring av CO2. Med fangst og permanent lagring kan vi få tatt hånd om utslipp som er vanskelig å kutte. Utslipp fra både industrien og avfallsforbrenning er det viktig at vi finner gode løsninger for, sier Vaage.
Norsk olje og gass og ZERO fikk på studieturen også se innsiden av Sarpsborg Avfallsenergi, som på sin side aktivt jobber for å utnytte avfallet som kommer inn. Avfallet kommer inn, knuses, og blir omgjort til energi til Borregaard. Daglig leder i Sarpsborg Avfallsenergi Frode Schjolden mener vi enda har mye å gå på i å sortere søplet bedre – i alle ledd. Men kommer også med en klar oppfordring til oss alle: Slutt å kaste batteri i restavfall!
― Vi får ikke plukket ut batterier før avfallet går i forbrenningsovnen, og dette skaper store problemer for oss, forteller Schjolden.