Parisavtalen ble vedtatt under FNs klimakonferanse i Paris (COP21) 12. desember 2015. Formålet med avtalen er å «styrke den globale responsen på trusselen som klimaendringene utgjør».
– Olje- og gassindustrien har fra første stund stilt seg bak Parismålene. Skal vi klare å begrense den globale oppvarmingen i henhold til Parisavtalen, må vi utvikle og ta i bruk lav- og nullutslippsteknologier, som for eksempel elektrifisering, energieffektivisering, CO2-fangst- og lagring, hydrogen og havvind. Norske lav- og nullutslippsløsninger som eksporteres til utlandet vil i tillegg være viktige bidrag for å nå globale klimamål, sier Anniken Hauglie, administrerende direktør i Norsk olje og gass.
Høy verdiskaping
Olje- og gassindustrien er en del av EUs kvotesystem, og bidrar allerede sammen med europeisk industri til å nå felles klimamål i Europa.
– Global oppvarming og klimaendringene er en av vår tids største utfordringer. Som Norges største næring har vi et samfunnsansvar. Vi skal bidra til å gjøre vår del av jobben for at verden når målet om netto nullutslipp i midten av dette århundret. Vi skal få ned utslippene samtidig som vi skal opprettholde verdiskaping, arbeidsplasser og statlige inntekter til velferdsstaten. Det er fullt mulig å nå verdens klimamål og ha høy verdiskaping fra norsk sokkel, sier Hauglie.
Ambisiøse klimamål
Tidligere i år lanserte næringen en ny ambisiøs klimastrategi.
– Produksjon av olje og gass i Norge har blant de laveste karbonavtrykkene i verden og vil bli enda lavere med de nye klimamålene. En samlet olje- og gassindustri satte seg ambisiøse mål om å redusere utslippene til nær null i 2050. Det er historisk. Forutsigbare rammevilkår vil være avgjørende for å gjennomføre satsingen på lav- og nullutslippsteknologi i industrien som CO2-fangst og lagring, hydrogen og havvind. Kompetansen og teknologikraften i vår næring er en del av løsningen på de globale utfordringene, og vil bidra til å nå målene som er satt i Parisavtalen, sier Hauglie.