Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde
Foto: Neptune Energy/Jan Inge Haga

Streik rammer produksjonen på seks felt i Nordsjøen

Fagforbundet Ledernes varsel om utvidelse av streiken rammer produksjonen på Gjøa-plattformen nord i Nordsjøen og det tilknyttede feltet Vega.

I tillegg rammes Kvitebjørn, Gina Krog, Gudrun og Valemon.

Lederne brøt meklingen onsdag morgen 30. september og dermed gikk 43 medlemmer ut i streik på Johan Sverdrup. Der går produksjonen foreløpig som normalt. Allerede samme ettermiddag varslet fagforbundet at den pågående streiken trappes opp fra midnatt 4. oktober ved at deres medlemmer tas ut på følgende installasjoner:

  • Gudrun operert av Equinor 18 medlemmer
  • Gina Krog operert av Equinor 18 medlemmer
  • Kvitebjørn operert av Equinor 18 medlemmer
  • Gjøa operert av Neptune Energy 72 medlemmer

Kvitebjørn og det tilknyttede feltet Valemon, samt Gudrun og Gina Krog, stenger ned. Alle disse er operert av Equinor.

Neptunes Gjøa vil måtte stenge ned som følge av uttaket. Det samme gjelder det tilknyttede Vega-feltet som er operert av Wintershall Dea Norge.

Totalt produserer disse seks feltene 330.000 fat oljeekvivalenter per dag. Den totale produksjonen av olje og gass på norsk sokkel er om lag 4 millioner fat oljeekvivalenter om dagen. Dermed er det risiko for at om lag 8 prosent av den totale produksjonen av olje og gass på norsk sokkel kan falle bort som følge av det økte uttaket.

85 prosent har godtatt tilbudet
- Norsk olje og gass satte frem et økonomisk tilbud som ble akseptert av Industri Energi og Safe, som representerer 85 prosent av de sokkelansatte. Det minste forbundet Lederne godtok det ikke og valgte å gå i streik. I tillegg krever Lederne utvidelse av tariffområdet – noe som ligger utenfor det man kan forhandle om i sokkelavtalen, sier forhandlingsleder Jan Hodneland.

Norsk olje og gass' økonomiske tilbud ligger innenfor rammen som ble avtalt i frontfagsoppgjøret og gir en reallønnsvekst. Tilbudet som er gitt Lederne er likelydende som det Industri Energi og Safe har godtatt.

Resultatet gir de offshoreansatte:

-        Et samlet lønnstillegg på 4700 kroner.

-        I tillegg blir skift- og nattillegget økt med 3,50 kr til 80 kroner per time.

-        Konferansetillegget økes til 100 kroner.

-        Helligdagsgodtgjørelsen økes fra 2025 kroner til 2060 kroner per dag.

 

For ytterligere kommentarer, kontakt

Informasjonssjef Kolbjørn Andreassen, mob: 95 28 28 08