Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Nyutdannede skal bidra til teknologiløft

Da OG21s nye teknologistrategi ble lagt frem på onsdag, fikk fem studenter presentere sine ideer for hvordan konkurransekraften på norsk sokkel skal løftes.

Nye ideer: Maria Marvik fra UiB, Anna Kvashchuk fra IOR-sentered ved UiS og Arve Sleveland fra UiO var blant studentene som presenterte sine ideer på OG21-Forum på onsdag. Foto: Norsk olje og gass 

Rapporten som i går ble overrakt Olje- og energiministeren fremhever hvordan ny teknologi kan løfte konkurransekraften på norsk sokkel. I den forbindelse har Norsk olje og gass i samarbeid med OG21 invitert fem studenter fra ulike universiteter for å belyse hva nettopp fremtidens oljearbeidere ser på som de viktigste utfordringene for norsk sokkel.
– Det er viktig for oss nyutdannede å være her for at industrien skal se hva vi holder på med, og hva vi kan bidra med i fremtiden som dem ser nytten av å ansette nyutdannede, sier Maria Marvik, som leverte sin mastergrad i geologi i sommer.

Sparer miljø og kostnader
Marvik var blant studentene som stod på scenen. Hun har troen på at bransjen skal ta i bruk løsningene hennes.  
– Ja, det tror jeg. Fordi hovedløsningen jeg har foreslått er at næringen må bruke flere midler på forskning og utdanning. Dette vil næringen tjene på ved at det tilfaller dem ny teknologi, nye løsninger og økt kunnskap om undergrunnen. Ved å gjøre dette vil selskapene gjøre færre feilboringer, og da sparer man både miljøet og kostnadene.   

– Bedriftene elsker slik innspill
Blant dem som satt i salen, var sjefen for Rystad Energy, Jarand Rystad. Han er blant
bidragsyterne i OG21s nye teknologistrategi, der han blant annet peker på hvordan bransjen gjennom ny teknologi og økt produksjon tilsvarende 14 milliarder fat. Han likte det han fikk høre fra studentene:    

– Jeg ble veldig revet med av innleggene. Vi trenger å være innovative å finne nye løsninger. Bedriftene elsker denne type innspill, sier Rystad.
Han tror studentene går en lys fremtid i møte.
– Det er veldig bra for bedriftene å ha studenter som jobber med faglig dype og konkrete temaer. Da får man en spesifisert arbeidskraft til en rimelig pris.

Viktig med tett samarbeid 
På OG21-Forum fikk studentene muligheten til å diskutere industriens behov for fremtiden med ledende teknologieksperter og viktige beslutningstakere i bransjen.
– Hvis næringen skal fortsette å være i forkant på kompetanse og teknologiutvikling, må vi ha gode møteplasser og et tett samarbeid mellom universiteter, forskningsinstitutter og industrien, sier kompetanserådgiver i Norsk olje og gass, Evelyn Blom-Dahl. 

Maria Marvik fra UiB, Anna Kvashchuk fra IOR-sentered ved UiS, Arve Sleveland fra UiO, Andreas Hagset fra UiT og Tonje Bjerga fra NTNU presenterte sine ideer på OG21-Forum på onsdag. Foto: Norsk olje og gass