MEKLING I GANG: Mekler Anne Cathrine Frøstrup (midten øverst ved bordet) leder meklingen mellom Norsk olje og gass og Safe i dag. Til venstre for henne er Safe-leder Hilde-Marit Rysst, og til høyre forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass.
- Mange av leverandørbedriftene opplever svært krevende tider på grunn av nedgang i aktiviteten. De har fått betydelig lavere inntjening som følge av både nye kontrakter og reforhandlede kontrakter. Dette gjør at en vekst i kostnadene vil legge stein til byrden for bedriftene. Det vil forverre situasjonen for både bedriftene og de ansatte som har sett mange av sine kolleger måtte gå, sier Jan Hodneland som er forhandlingsleder i Norsk olje og gass.
Fundamental endring
Leverandørbedriftenes situasjon er ikke sammenlignbar med operatørselskapenes, hvor det kom til enighet i sokkeloppgjøret sist lørdag. Leverandørene har de siste par årene gjennomgått en kraftig omstilling, hvor kostnadskuttene har vært store, og hvor det har vært betydelige nedbemanninger.
- Et nøkternt lønnsoppgjør vil være et vesentlig bidrag til å bedre de norske leverandørbedriftenes konkurransebetingelser. Det vil støtte opp om at vi kan bevare flest mulig arbeidsplasser, noe begge parter må bidra til, sier Hodneland.
Plassfratredelser
Safe har meldt om plassfratredelser for alle sine 663 medlemmer i følgende bedrifter: Baker Hughes AS (79), Halliburton AS (35), Oceaneering AS (17), Schlumberger Norge AS (228), Subsea 7 AS (78), Vetco Gray Scandinavia AS (184) og Weatherford Norge AS (42).
En eventuell konflikt vil medføre stans eller forsinkelser på ulike tjenester som f.eks sementering av brønner, leteboring og brønnkomplettering, men ingen umiddelbar konsekvens for produksjonen på norsk sokkel.
Norsk olje og gass forhandlet med Industri Energi på oljeserviceavtalen (OSA) tirsdag. Der er det foreløpig pause i forhandlingene.
Kontakt
Jan Hodneland, forhandlingsleder Norsk olje og gass, mobil + 47 913 41 301
Kolbjørn Andreassen, kommunikasjonsansvarlig Norsk olje og gass, mobil +47 952 82 808