KONTROLL: Håvard Krokvik (nærmest) sjekker at alt er som det skal være ved Stavanger offshore tekniske skole. Bak følger lærer Børge Harestad (til venstre) og medelev Henrik Ramsland nøye med. Foto: Øyvind Knoph Askeland, Norsk olje og gass
Håvard Krokvik og Henrik Ramsland viser noe av det de har lært i trykkontrollrommet. De to besto fagprøven i boring etter et helt spesielt skoleår.
– Vi hadde et godt opplegg og fikk vært på mange bedriftsbesøk. Bransjen har hatt bedre tider, men jeg tenker det er en fin mulighet til å utdanne seg, slik at vi er klare når jobbene kommer tilbake, sier Ramsland til Norsk olje og gass.
– Jeg trodde vi skulle ha mye teori, og var ganske skeptisk i starten, men allerede i de første ukene gikk vi i gang med kurs og praksis, sier Krokvik.
Bli oppdatert: Følg Norsk olje og gass på Facebook
– Viktig
Den norske fagopplæringsmodellen består av en kombinert opplæring i skole og bedrift. Modellen innebærer to år med opplæring i skole og to år i bedrift. I bedriften har elevene opplæring det første året, før de bidrar med verdiskaping på år nummer to. Deretter går elevene opp til fagprøve.
I perioder med lavt inntak av lærlinger skal opplæring i bedrift erstattes med en likeverdig opplæring i skole. Dette gjøres i såkalte VG3-klasser, som Stavanger offshore tekniske skole i år tilbyr for andre år på rad.
– Det er svært viktig å ha trykk på utdanning av personell til bransjen. Derfor støtter vi opprettelser av VG3-klasser de neste to skoleårene, sier fagsjef kompetanse i Norsk olje og gass, Anne Beth Gilje Løland.
– Vi oppfordrer også våre medlemsbedrifter til å være vertskap for elevbesøk og praktisk opplæring, og vet at elevene setter stor pris på møter med bedriftene, sier hun.
Øker antall elever
Dette året skal skolen i Stavanger ha én klasse for boreoperatører, og én for mekaniske kabeloperasjoner. Til sammen 24 elever skal gå i de to klassene.
Det er en dobling av antall elever fra i fjor da Rogaland Fylkeskommune opprettet en VG3-klasse ved skolen. Det praktiske opplegget fikk avgjørende hjelp av olje- og gassbedriftene i området.
Klassen fikk opplæring ved en av COSLs rigger på Ågotnes, utplassering på Ullrigg på Ullandhaug utenfor Stavanger og tid til å jobbe på X-rig på Ålgård. I tillegg til verkstedsbesøk hos flere bedrifter.
– Dette året har gitt oss ro til å gå gjennom alle prosedyrer og alt utstyr på en veldig grundig måte. I utgangspunktet var det skepsis fra bedriftene til å slippe til elever uten praktisk erfaring på utstyret, men vi fikk det til. Og det ble veldig bra, sier lærer Børge Harestad til Norsk olje og gass.
Han fulgte kullet til fagprøve i sommer. Samtlige besto med vurderingen meget godt.