TRENGER MER: Ifølge Det internasjonale energibyrået er det en fare for mangel på olje på begynnelsen av 2020-tallet. På Heidrun-feltet i Norskehavet produseres både olje og gass. Foto: Øyvind Knoph Askeland, Norsk olje og gass
Av Øyvind Knoph Askeland, informasjonssjef Norsk olje og gass
I rapporten World Energy Outlook 2016 som ble lagt frem onsdag, tar IEA blant annet for seg et fremtidsbilde hvor den globale temperaturstigningen er under to grader celsius. I et slikt fremtidsbilde mener IEA at olje og gass må dekke 44 prosent av verdens energiforsyning i 2040.
«For øyeblikket er det kollektive signalet fra regjeringene i deres klimaløfter at fossile energikilder, og da særlig olje og gass, fortsatt vil være bærebjelken i det globale energisystemet i mange tiår fremover.»
Det slår IEAs rapport fast.
Usikker på terminologien? Se begrepsliste i bunn av artikkelen.
– Rapporten understreker at olje og gass må dekke en betydelig del av verdens energibehov i 2040. Skulle vi i Norge bestemme oss for å redusere egen produksjon, vil dette raskt bli erstattet av andre land. Det er ikke et spørsmål om verden trenger olje og gass, men hvem som skal produsere den.
– Dersom vi bestemmer oss for å redusere vår olje- og gassproduksjon i Norge, vil vi samtidig gi bort noe av vår fremtidige velferd. Vi vil få en dårligere helsetjeneste og et dårligere skoletilbud, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Det internasjonale energibyrået tar for seg tre ulike fremtidsbilder når de ser på energibehovet og -utviklingen frem mot 2040. «Current policies», «New policies» og et fremtidsbilde der vi når togradersmålet, kalt «450 scenario». Norsk olje og gass ønsker å bidra til at verden når målene for Paris. Vi baserer oss derfor på fremtidsbildet som når togradersmålet.
Advarer mot mangel på olje
IEA anslår i sitt hovedscenario, som de regner som det mest realistiske, «New policies scenario», en vekst i etterspørselen etter olje med rundt 10 prosent til 2040. Etterspørselen etter gass vil være 50 prosent høyere i 2040 enn i dag.
Selv innenfor togradersscenariet, med lavere vekst i etterspørsel, mener IEA at sjansen er liten for at oljeressurser som utvikles blir bortkastede investeringer.
«Vi ser ingen grunn til å anta en massiv økning av bortkastede investeringer innenfor 450 scenarioet. Men det forutsetter at regjeringene gir tydelige signaler om hva de ønsker og er konsekvente i sin politikk», står det i World Energy Outlook-rapporten.
Derimot advarer energibyrået mot for liten tilgang på olje, dersom det fortsatt blir kuttet i investeringer.
– Tydelige signaler
«Om antallet nye prosjekter holder seg lavt i 2017, regner vi det som stadig mindre sannsynlig at etterspørsel etter olje og tilbud er på samme nivå på begynnelsen av 2020-tallet, uten en ny boom/bust-syklus.»
– IEAs analyse bekrefter både at det er behov for norsk olje og gass på lang sikt, og at vi i årene fremover kan forvente at det er behov for ny tilførsel til markedet. Dette lover godt for norsk olje- og gassproduksjon. Det lover godt for arbeidsplasser i Norge. Men skal vi klare dette, er det behov for tilgang til nye arealer, slik at vi kan finne og utvinne de ressursene som er nødvendige, sier Schjøtt-Pedersen, og legger til:
– Vi får tydelige signaler fra EU om at de trenger gass fremover, og at de ser på Norge som en stabil leverandør. Selv om gassbehovet i Europa skulle falle, tilsier nedgang i EUs egen produksjon at det vil være behov for gass fra Norge. Det avgjørende er derfor at norsk olje- og gassproduksjon klarer å være konkurransedyktige i årene fremover. De grepene industrien tar og har tatt, er viktige for å få til det.
Reaksjon til IEA-rapporten: Stort behov for olje og gass i 2040
Les også: – Tyngdepunktet flyttes mot nord
Nyttige begreper å kunne:
IEA - Det internasjonale energibyrået er en uavhengig organisasjon som jobber for å sikre stabil, rimelig og ren energi for sine 29 medlemsland og andre. Norge er blant medlemslandene.
World Energy Outlook - Denne årlige rapporten er en av verdens viktigste kilder til analyse av det fremtidige energimarkedet. Rapporten analyserer trender i etterspørsel og tilbud i ulike energikilder, stabiliteten i energiforsyninger, klimapåvirkning og økonomisk utvikling.
New Policies Scenario - Dette er ett av IEAs tre viktigste fremtidsbilder. New Policies Scenario er energibyråets hovedbilde. Det tar blant høyde for at landene har lovet å redusere klimagassutslipp og fase ut subsidier til fossil energi, og fremtidige grep som vil bli gjort.
Current Policies Scenario - Fremtidsbildet baserer seg på den politikken som ligger til grunn i 2016, men tar ikke høyde for kommende forandringer.
450 Scenario - Togradersscenariet. Her tegner IEA et bilde som er i tråd med det globale målet om å begrense temperaturøkningen til to grader.
Boom-bust-syklus - Dette er et mønster over tid i en økonomi eller industri som veksler mellom rask vekst og raskt fall.