15. april er søknadsfristen til høyere utdanning. På Karrieresenteret ved UiO de er ikke redde for å anbefale studenter å søke seg mot ingeniør- og petroleumsrettede utdanninger.
– I Norge har vi en politikk som tilsier at vi skal bore etter olje og gass ganske lenge. For å gjøre dette kommer det til å trenges arbeidskraft og kompetanse. Også om tre-fem år vil det være et stort behov for ingeniører også innen olje- og gass, sier leder for Karrieresenteret, Gisle Hellsten.
Han legger vekt på at en verden i vekst vil kreve store mengder energi, og at norsk olje og gass kommer til å være en del av dette bildet. Samtidig må oljearbeiderne bruke sin kompetanse og erfaring til å utvikle nye løsninger.
– Energi- og klimautfordringen må løses av ingeniører som vil gjøre endringer. All ny teknologi spiller på foregående teknologier. Norge gikk fra å være sjøfartsnasjon til oljenasjon. Vindmøllene som nå blir bygget av ingeniører i Statoil hadde ikke skjedd uten deres kompetanse.
– Den naturgitte holdningen hos dem som vil bli ingeniør er problemløsning og nyutvikling. Vi vet at energietterspørselen øker – og vi vet at vi har satt oss ambisiøse klimamål. Dette må være den ultimate utfordring for en ingeniør, sier Hellsten.
Trenger nyutdannede
Oljeselskapene står klare for å ta imot de nyutdannede. Ti av de største medlemsbedriftene i Norsk olje og gass svarer at de til sammen skal rekruttere 850 nye medarbeidere, hvorav det største behovet er ingeniørsiden. I tillegg har selskapene behov for om lag 160 lærlinger.
- Olje- og gassindustrien står foran spennende utfordringer. Vi har ambisjon om å ligge blant de fremste i verden i bruk av digitale løsninger. Mange oppgaver skal automatiseres. Dette er spennende faglige utfordringer, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Optimisme blant folket
Også stemningen i det norske folk er i ferd med å snu. En undersøkelse gjort av Kantar TNS på vegne av Norsk olje og gass viser at det fra våren 2016 til i år har antallet som mener oljenæringen har middels eller gode utsikter økt fra 69 til 78,6 prosent.