Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Delingsøkonomi-prosjekt sparte inn 1 milliard kroner

Norsk olje og gass' delingsøkonomiprosjekt, Virtuelt lager, har allerede spart inn over 1 milliard kroner i redusert nedetid.

Tjenesten Virtuelt lager gir olje- og gassoperatører oversikt over alt materiell som finnes på lager på sokkelen, og gir muligheter for deling av dette materialet på tvers av operatørskap. Man kan kalle det oljebedriftenes "Finn.no".

Tjenesten gir store besparelser i forbindelse med anskaffelser, reduksjon av nedetid i produksjon og ikke minst vil det bli et godt miljøtiltak ved å sikre bruk og gjenbruk av materiell.

- 12 operatører på norsk sokkel har samarbeidet om utviklingen av Virtuelt lager. I tillegg står fire store kontraktører og Petoro bak initiativet. Samarbeidet har vist at bransjen har endringsvilje og ønsker et tett samarbeid, sier Terje Walstad Holten, prosjektdirektør i Equinor og prosjektleder for Sharing Economy-prosjektet.

Operatørene har hatt sett stor gevinst av denne tjenesten siden prosjektet ble startet opp tidlig i 2017. Tjenesten har allerede redusert nedetiden i olje- og gassproduksjonen til en anslått verdi til over én milliard kroner.

-  Vi som operatør ser en stor gevinst av denne tjenesten. Vi ser frem til å øke samhandlingen med de andre operatørene, sier Terje Walstad Holten.

For mer detaljer, besøk Virtuelt lagers egen nettside.

 

Tre eksempler fra tjenesten Virtuelt lager:

Skarv

Dato: 11. mars 2019

Partnere: Aker BP (operatør), Equinor, PGNiG og Wintershall Dea

Skarv hadde et presserende behov for nærhetssensor til kompressor for å unngå produksjonstap. Leveringstiden fra leverandør var flere uker. En annen operatør hadde for mye lager av det forespurte varenummeret, og kunne dele varen innen 24 timer. Denne delingen gjorde at man unngikk nedetid med potensielt inntektsbortfall på produksjon kalkulert til 16-84 MNOK for operatøren og dets lisenspartnere.

Alvheim

Dato: 25. mars 2020

Partnere: Aker BP (operatør), ConocoPhillips og Lundin Energy)

Alvheim-lisensen trengte reservedeler til en pumpe for å unngå potensiell produksjonsstans. Reservedeler ble identifisert innen 12 minutter etter forespørselen, samlet på et offshore-sted og fløyet til den anmodende part på mindre enn en dag etter at den første forespørselen ble sendt. Dette samarbeidet unngikk potensiell nedetid ikke bare på Alvheim-lisensen, men også på de tilknyttede feltene Bøyla, Volund og Vilje. Leveringstid fra leverandør var ni uker.

Eldfisk

Dato: 4. juni 2020

Partnere: ConocoPhillips (operatør), Equinor, Petoro, Total og Vår Energi

Et kort var nødvendig for Eldfisk brannalarmsystem. Equinor svarte på forespørselen innen seks minutter, og klarte å hente delen fra en offshoreinstallasjon med helikopter innen en dag. Kortet ble installert offshore på Eldfisk innen fire dager, og sparte lisenspartnere 12 uker de ellers ville måtte brukt fra bestilling, levering og installering.