Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

Historisk gass- og fornybarallianse

Elleve gass- og fornybarorganisasjoner har gått sammen for fremme den mest pålitelige og klimavennlige energiløsningen for Europa. Det har skapt en historisk gass- og fornybarallianse.

President i Solar Power Europe, Oliver Schäfer, mener gass- og fornybarindustrien må stå sammen i kampen mot kull.

– Da jeg startet som president i Solar Power Europe for 15 år siden trodde jeg på et samfunn med 100 prosent fornybar energi med en gang. Det er en fin tanke men det lar seg ikke praktisk gjennomføre. Vi trenger en samarbeidspartner når solen ikke skinner og vinden ikke blåser, sier Oliver Schäfer, president i Solar Power Europe.

Han påpeker at kull er en felles fiende, en fiende som bør adresseres med en pragmatisk tilnærming.

– Kull har økt markedsandelen de siste 13 årene, men står samtidig for 80 prosent av utslippene i den europeiske kraftsektoren, sier Francois- Regis Mouton, styreleder i GasNaturally.

Representantene for de to organisasjonene snakket på et lunsjmøte i regi av Norsk olje og gass i torsdag.

– Vi er veldig inspirert av dette samarbeidet mellom fornybar og gass. Vi burde gjøre det samme her hjemme, og se på hvordan vi kan arbeide sammen for å fase ut den kull. I dag dekker Norge 20 prosent av Europas gassforbruk. Denne viktige alliansen mellom fornybar- og gassorganisasjoner viser at gass er fornybar energis beste samarbeidspartner, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

– Skal vi nå klimamålene må vi gjøre flere ting. Vi må bruke energi mer effektivt, bruke mer fornybar energi og redusere kull. Gass er viktig som et ledd i dette, både for å redusere bruken av kull og den er avgjørende for at fornybart kan utvikle seg, sier Schjøtt-Pedersen. 
Når solen ikke skinner og vinden ikke blåser trenger Europa en stabil energikilde som raskt kan justeres opp og ned. Dessuten finnes et utstrakt rørledningsnett som gjør at gassen effektivt kan fraktes fra produksjon til bruk. På samme måte kan overskuddskraft fra sol- og vind lagres i gassrørledningsnettet.       


Mer informasjon:
Informasjonssjef Maiken Ree, tlf: 977 55 002