Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

En unødvendig streik

Fagforbundet Industri Energi fikk tilbud i tråd med industriarbeiderne, det såkalte frontfaget. Dette til tross for situasjonen oljeindustrien er i. Likevel velger fagforbundet å gå i streik.

Meklingen ble avsluttet klokken 03.30 natt til onsdag, 3,5 timer på overtid. Kravene fra Industri Energi var urimelig høye. Streiken starter klokken 07.00 onsdag 21. september.

- Det er så man ikke tror det er mulig. I et år hvor om lag 40.000 mennesker har mistet arbeidet i oljeindustrien, og selskapene vurderer ytterligere nedbemanning, går Industri Energi til streik for å få langt høyere lønnstillegg enn alle andre grupper i det norske samfunnet. Dette er totalt uansvarlig, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som er administrerende direktør i Norsk olje og gass.

Norsk olje og gass har gjennom årets lønnsoppgjør utvist stor tålmodighet og velvilje overfor Industri Energi under forhandlingene på oljeserviceavtalen. Dette til tross for ulike krumspring fra fagforbundet, deriblant å stevne arbeidsgiverorganisasjonen for Arbeidsretten, en sak hvor dommen falt enstemmig i Norsk olje og gass' favør.

- Det har vært viktig for oss å være ydmyke overfor den svært krevende situasjonen industrien og dens mange ansatte befinner seg i. Måtehold har vært et mantra gjennom forhandlingene. Derfor er denne streiken fullstendig usolidarisk i forhold til de mange som har mistet arbeidet og de tusenvis av oljearbeidere som kan bli rammet av ledighet, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass.

- De burde vist mer solidaritet overfor de mange som nå risikerer å miste jobben. Nøkternhet er det som bevarer arbeidsplasser slik situasjonen er nå. Dessverre svarer Industri Energi med krav som overgår alle ansvarlige rammer, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass.

De oljeserviceansatte, som det er blitt forhandlet for, har en snittlønn på cirka 630.000 kroner i året. I tillegg utbetales det tekniske tillegg og overtid på opptil flere hundre tusen kroner.  

Industri Energi tar ut noe over 300 medlemmer i fem bedrifter: Schlumberger Norge AS, Baker Hughes Norge AS, Halliburton AS, Oceaneering AS og Oceaneering Asset Integrity AS. Konflikten vil i ramme miljøhåndtering av boreavfall, samt brønnovervåkning som vil ramme boring på faste og mobile enheter.

En konflikt vil ikke umiddelbart ramme produksjonen av olje og gass på norsk sokkel, men kan gjøre det hvis konflikten trappes opp.

Se også samleside for lønnsoppgjør 2016

Kontakt

Jan Hodneland, forhandlingsleder Norsk olje og gass, mobil + 47 913 41 301

Kolbjørn Andreassen, kommunikasjonsansvarlig Norsk olje og gass, mobil +47 952 82 808