Hopp til innhold

Det kan se ut som du har skrudd av JavaScript i nettleseren din. Vi har prøvd å tilpasse siden for bruk uten JavaScript, men det vil dessverre resultere i noe redusert funksjonalitet

Nyhetsbilde

– Trenger kloke hoder mer enn noen gang

Toppsjefene i olje- og leverandørselskapene på norsk sokkel håper studentene tør å satse på en bransje med lang fremtid.


I AKTIVITET:
Mannskap fra Draugen-plattformen i en såkalt MOB-båt i Norskehavet i sommer. Draugen er Shells nordligste opererte plattform i verden. Foto: Øyvind Knoph Askeland

For selv om antall søkere til høyere utdanning med petroleumsfag som førstevalg har gått ned, og til tross for at olje- og gassbransjen er inne i en omstilling, er lederne i Shell, Statoil, Wintershall, Schlumberger og Norsea tydelige på at de trenger flere flinke folk.

– Mer enn noen gang trenger vi kloke hoder til å løse de utfordringene bransjen står oppe i.  Da snakker jeg ikke bare om tekniske og økonomiske utfordringer, men også om samfunnsmessige og politiske utfordringer, sier administrerende direktør i Shell Norge, Tor Arnesen, til Norsk olje og gass.

Les også: Fortsatt stort ingeniørbehov

– Norge er en foregangsnasjon for energiproduksjon. Vi gjør det effektivt og miljøbevisst. Vi må likevel alltid forbedre oss. Derfor trenger denne bransjen innovative og dyktige fagfolk som kan bidra til enda mer effektiv og klimavennlig leting og utvinning av olje og gass, fortsetter han.

Facebook: Se plattformdekket til Ivar Aasen bli løftet på plass

Mener Norge er teknologilederen

Tyske Wintershall har de siste årene vokst til å bli en sentral operatør på norsk sokkel. Administrerende direktør i Wintershall Norge, Bernd Schrimpf, mener erfaring og utdanning har gjort landet ledende innen olje og gass.

– Å spå nøyaktig hva som vil skje fremover er selvfølgelig svært vanskelig, men jeg er sikker på at olje og gass vil spille en helt avgjørende rolle i fremtiden til norsk økonomi. Den norske regjeringen er klar på at den ønsker å produsere olje og gass så lenge verden trenger det.

– Norge er teknologiledende innen dette feltet, og en kilde til ekspertise for andre produsenter verden over. Om det skal fortsette slik, trenger landet en jevn strøm av ingeniører og geologer, sier Schrimpf.

Les også: Innovasjon Norge: – Olje- og gassnæringen helt sentral

– Bransjen går i sykluser

Oljeserviceselskapet Schlumberger har i likhet med mange andre vært nødt til å nedbemanne for å møte de krevende tidene i bransjen. Nedbemanningene kan være én av årsakene til at studentene velger å se mot andre næringer.

– Hva skal studentene tro om sin egen fremtid i olje- og gassbransjen?

– Jeg vil minne dem om at denne bransjen går i sykluser. Det er det samme omtrent hvert 15. år. Svingningene gjør at det er «huller» i aldersstatistikken, der vi har færre ansatte noen år. I dag er situasjonen slik at vi har mange som begynner å bli eldre. Det gjør at vi i Norge vil se mange avganger, som igjen gjør at vi kommer til å trenge ny arbeidskraft, sier Torjer Halle, styreleder i Schlumberger Norge, til Norsk olje og gass.

– Hvilken type utdannelse ser dere etter fremover?

– Bransjen vil de neste årene ha et mye sterkere miljøfokus. Det gjør at biologi-, kjemi- og miljøutdannelse kommer mer inn. Samtidig vil kostnadsfokuset gjøre at utdannelser som går på automasjon vil bli særlig relevante. Morgendagens folk i bransjen vil være bedre og annerledes utdannet enn hva vi ser i dag, mener Halle.

Ber studenter se bort fra trender

Norsk olje og gass' fagsjef for kompetanse, Målfrid Rønnevik, mener det er skapt et bilde av en petroleumsnæring på hell. Hun påpeker at det vil bli behov for mange ingeniører, realister og teknologer for å kunne utvikle ny teknologi og bedre produksjonsmetoder.

I forrige uke skrev E24 om rådene ledelsen i de ulike selskapene gir studentene. Statoils informasjonssjef Magnus Frantzen Eidsvold sier følgende til Norsk olje og gass:

– Generelt er det viktigste å tenke på når en velger karrierevei å gjøre noe man synes virker interessant og spennende, uavhengig av øyeblikkets konjunktur og «trender og moter». Det er likevel en ting som kjennetegner olje- og gass: Næringen er tungt til stede over hele landet, på store og små steder, langs kysten og i innlandet, fra nord til sør. Det gir muligheter for jobb over hele landet. Samtidig er det en global næring med muligheter til å kunne jobbe internasjonalt.

Norsea-president John Stangeland mener:

– Få deg en generell god utdannelse i bunn. Konkurransen blir hardere i alle bransjer og det er mye bra å velge i. For administrative stillinger og operative stillinger med lederansvar i vår bransje, og i et mellomstort serviceselskap, ser vi etter bredde i utdannelsen. Da på et minimum av tre års høyskole. Hvis du ikke er helt sikker på hva du vil jobbe med slik at du kan ta en spesialist utdannelse, dreier det seg om å kunne være fleksibel.